maj 30, 2010

Sju av tio utsatt för hot och våld!


Det är inte speciellt många patienter på en normal psykiatrisk vårdavdelning. Den vårdavdelning som refereras till här har 13 sängplatser. Den som är patient på en sådan avdelning vistas där under korta och akuta faser i sin psykiatriska ohälsa. Detta innebär att avdelningen har en omsättning av patienter som efter nödvändig återhämtning och läkning åter skrivs hem till sina invanda och kända miljöer. I enstaka fall kan det bli tal om att finna nya alternativa boendeformer. En del patienter kan ha utvecklat en psykisk ohälsa som gör att man för kortare eller längre period erbjuds boenden med mer av vårdande och behandlande insatser.

Personalen på denna arbetsplats får årligen fylla i en enkät som behandlar jobbet. Arbetsgivare och fack försöker gemensamt finna svaret på hur det fungerar och utifrån det forma åtgärder för att förbättra situationen. Det är en stor och omfattande medarbetarenkät med mångahanda frågeställningar. En av frågorna berör frågan om man som personal känt sig hotad eller utsatt för våld. På den här avdelningen - den med 13 patienter - sa 69,2 % av de som svarat; att dom under de senaste 12 månaderna har varit utsatt för våld eller hot om våld. En i sammanhanget hög siffra, men den avviker inte nämnvärt från den nivå som anges inom hela enkätområdet. Siffrorna kommunicerar bra med den erfarenhet som finns på andra arbetsplatser inom den psykiatriska sektorn.

Enkäten ger ett gott svar på en upplevd nivå av hot och våld. Att nästan 7 av 10 i en personalgrupp upplevt detta är inte bra och acceptabelt. Enkätens brist är dock att den inte på ett tillräckligt bra sätt splittar och ger en bild av våldets mer konkreta karaktär. Att skilja på verbalt och fysiskt våld skulle underlätta bedömningen. Dessutom vore det nog bra om man bättre kunde lista och beskriva det våld som kan förekomma. Innan en våldshandling sker så brukar den aktive uppvisa någon typ av aggressivitet. Skulle vilja särskilja aggressivitet som det som föregår en våldshandling. Våld är en aktiv våldhandling. Aggresivitet är hot om våld, således någonting som man kan åtgärda/behandla och förhålla sig till.

Det finns olika typer av aggresivitet:

IRRITABEL - dvs grinig och svängig i humöret. Blir lätt irriterad och uppvisar ilska över det som händer och sker runt personen. Vi har väl alla i vår omgivning någon som vi klassar som "grinpitt" och irritabel. Gnäller och är missnöjd över det mesta. Ett missnöje som också kan accelerera. I den psykiatriska världen kan man koppla ihop en hel del av irritabilitet med droganvändning eller maniskt skov.

DEFENSIVT VÅLDSUTTRYCK - dvs man är som individ rädd för att förlora något. Man reagerar utifrån känslor av rädsla och ångest men det yttrar sig i form av aggresivitet och våld. Även här kan vi känna igen oss, om någon försöker ta ifrån något som vi inte vill förlora. En person som är psykotisk kan pga paranoida vanföreställningar eller schitzofreni känna denna rädsla/ångest kring att bli fråntagen något. Ytterkläder kan ibland fungera som ett nödvändigt och personligt skydd mot en hård och brutal värld. Om dessa tas ifrån personen så skapas grunden för det defensiva våldet, dvs man försvarar sig från att inte bli av med något nödvändigt.

INSTRUMENTELLT VÅLD - den eller de som ägnar sig åt instrumentellt våld gör det enbart för att uppnå någon slags vinning. Denna personliga vinning kan se ut på många olika sätt. Idrottsföreningens huliganistiska klack kan också definieras som ett våld som är instrumentellt. Utövarna vill uppnå någonting. Aktning bland de egna eller en kick (som för bergsklättrare, bungujumpare mfl). Det handlar alltså inte om fotboll eller att man tycker illa om någon i motståndarlagets klack. Tror t.o.m att de skulle fungera som "bröder" på en landskamp eller på en badstrand i Thailand. Inom psykiatrisk verksamhet hör det instrumentella våldet oftast samman med psykotiska personer eller de med antisocial personlighetsstörning. Det som är i vägen för vad man vill, undanröjs eller nyttjas som "verktyg" för att uppnå det som står högst på den egna agendan. Utan att det för det finns något personlig konflikt bakom.

IMPULSSTYRD - här talar vi om den aggresivitet eller våld som är svår att förutsäga och att förstå. Det impulsstyrda sker oberäkneligt och ofta utan att man som observatör kan förså samband, orsak eller verkan. Aggresivitet av det här slaget är snabbt uppblossande och "snabb som en nysning".
Personer med bristande impulskontroll finns företrädesvis bland de med hjärnskador eller inom gruppen personlighetsstörda.

Inga kommentarer: