oktober 24, 2011

Att gå i väntans tider


Det finns de som har ett jobb. Det finns de som är sjukskrivna. Det finns de som saknar en fast anställning. Och det finns i mellanmjölkens land de som både har och är utan anställning. Tidkortare och visstidsanställda kallar vi dom. De som finns till förfogande när det behövs. Tillgängliga för att med kort varsel rycka ut och jobba några timmar för att rycka upp och rädda situationen på en arbetsplats i obalans.

På mitt arbete är de visstidsanställda tidkortarna en viktig och efterfrågad resurs. Utan deras medverkan skulle verksamheten ha svårt att gå runt. Och dessa personer täcker inte - som man kanske tror - bara sjukfrånvaro eller annan planerad frånvaro. Nej, de blir också inringda och anlitade pga andra och mer orimliga orsaker. Det kan bero på att personalstat schemaläggning inte synkroniserar varandra. Det innebär vakanser i beläggningen. Vakanser som ersätts med tidkortare. Och den skara som uppträder på arbetsplatsen för att täcka vakanserna på grund av sjukdom eller hål i schemat lovas ingen fastare anställning. Nej utbytet av tidkortare sker oavbrutet. Det blir nya som kommer, lär sig en del av jobbet. Försvinner för längre eller kortare tag. Det gäller att hålla varje person i gruppen fången i systemet och att ha flera att välja mellan. Kan inte den ena så kan kanske den andre. Det gäller att få napp vid inringning och samtidig inte bli beroende av enskilda tidkortare. Ständig nyrekrytering och cirkulation i tidkortsgruppen blir en strategi för att möta detta.

För de som vill arbeta och som fått en tidkortskontakt så finns en helt annan önskelista. Många önskar inget hellre än att meritera sig för och uppnå en fast anställning. Åtminstone gäller det den grupp som helt saknar anställning. Det finns en liten grupp av personer som har ett jobb, men jobbar extra på detta sätt. Det finns också några få som delar sin pension med några timmars arbete då och då. MEN de allra flesta önskar att visstidsanställningen skall resultera i en fast anställning.

Kommunalarbetarförbundet har i sin rapport STÄNDIGT STANDBY påvisat och beskrivit effekter av visstidsanställningarna. Andelen visstidsanställningar är ökande. Under den senaste 10 åren har antalet visstidsanställda ökat med ca 40 000 personer. I Kommunals rapport kan man också läsa;

- Visstidsanställda har lägre grundlön än fast anställd personal.
- Medelåldern för visstidsanställda är 35 år. Verkar inte vara ett aktivt
verktyg för ungas inträde på arbetsmarknaden.
- Den visstidsanställde får vänta länge på fast jobb.
- Kvinnor mer drabbade av osäkra anställningar.

En del av denna problematik kan man också läsa på denna länk Vi är 99 procent. Denna har sin utgångspunkt i de många människornas vardag.

Inga kommentarer: