oktober 09, 2011

Juholt, Simon och jag


Allt verkade så bra! I samband med Håkan Juholts inträde på den politiska huvudscenen har Socialdemokratin återtagit lite av sin gamla position. Det verkade lovande med en nystart och nya röster. På bara några månader har partiet gått från det osäkra och otrygga till att bli en politisk kraft att räkna med. Juholts goda talarkonst har entusiasmerat. Partiets nypåtagna roll av att existera i debattens centrum har visat på nyvunnen pondus. Socialdemokratins skuggbudget blev i slutänden en bra produkt att kommunicera med väljare och politiska motståndare. Det verkade så bra, men hux flux så sket det sig. Hur kan det bli så? Socialdemokratins första svarta vecka har gått till ända. Hur kommer framtiden att gestalta sig? Är det dags för räfst och rättarting och en recycling process kring ledare och ledarskap?

Framtiden får utvisa hur det kommer att gå. Ett är då säkert, den mediala uppmärksamhet som socialdemokratin just befinner sig i gagnar inget regeringsskifte 2014. Den tillförsikt som man kunde skönja efter presentationen av skuggbudgeten skuggas nu av medborgarskaps- och bostadsbidragsfrågan.

Utspelet kring den grova brottsligheten och att man skulle göra det möjligt att skicka ”hem” personer som ägnar sig åt detta, väckte viss uppmärksamhet och vrede. Vad jag förstått så sker det nu utvisning av med personer som saknar svenskt medborgarskap och som ägnar sig åt brottslig verksamhet. Fängelse och utvisning brukar utdömas. Ett synsätt som jag tror är väl förankrat i folksjälen. Kan man inte sköta sig så åker man ut. Att göra det med människor som fått svenskt medborgarskap är i sig inte lika självklar. Även om många i gemen skulle tycka att det vore en realistisk och rimlig tanke. Utifrån samma synsätt dvs om man inte sköter sig så åker man ut. Uteslutning och utestängning är inte ovanligt i vårt samhälle. Partier utesluter ibland medlemmar. Att det kan ske är en sak. Hur det kan ske är en annan. Grundbulten i nationellt medborgarskap måste bygga på ett medborgarskapsbegrepp. Det ska inte vara möjligt att skikta ett lands befolkning i A-, B- och C-medborgare. Däremot kan man ju tänka sig att ”inträdeskraven” utformades på ett mer restriktivt och krävande sätt. Men så är det väl redan? Läser på Migrationsverkets hemsida:

För att bli svensk medborgare ska du:
- kunna styrka din identitet
- ha fyllt 18 år
- ha permanent uppehållstillstånd (PUT)
- ha varit en viss tid i Sverige
- ha levt ett skötsamt liv i Sverige.

När det gäller Juholts sk hyresbidragsbedrägeri så blir man bara matt. Om media rapporterat det riktiga. Tvivlar i dagsläget inte på det. Håkan Juholt, säger att han handlat i god tro och inte kände till regelverket. Konstigt! Jag blir förbluffad. Oberoende av regler så är det brukligt att man i ett parförhållande delar på vissa kostnader. Särskilt självklart borde det vara i det fall man söker bidrag. Sunt förnuft och praktisk jämställdhetspolitik hade räddat situationen. Hur kan man i hans position vara så dum?

Juholt slår ifrån sig

Inga kommentarer: