maj 02, 2011

"Det ska va gött att leva, annars kan det kvitta!"



En av veckans mest uppmärksammade händelser är utan tvekan Patrik Sjöbergs avslöjande att han utsatts för sexuella övergrepp av sin styvfar och tränare. Att denne Viljo Nousiainen hade pedofila drag och intressen slog ner som en bomb. Svensk idrottsrörelse är för en stund i allvarligt chocktillstånd.
Det som Patrik och andra unga idrottsutövare utsatts för av Viljo är fördävligt. Samtidigt så kan jag inte annat än förundras över de proportioner denna händelse fått. Att som Patrik avslöja detta i kombination med att man är en kändis ger frågan en dignitet och uppmärksamhet som blir mer massmedialt intressant än sakfrågeintressant. Vi vet att pedofileri och sexuellt intresse till barn och unga finns hos en liten grupp vuxna. Vi vet också att dessa personer finns överrepresenterade inom idrottsrörelsen och den religiösa rörelsen. Som pedofil söker man sig till verksamheter där det förekommer många unga och där de formella kraven inte är alltför stora. Inom idrotten och i kyrkans värld räcker det långt att ha med sig ett engagemang och intresse för verksamheten. Med det som nyckel kommer man enkelt i närkontakt med en ung målgrupp, där det också ges möjlighet att utöva sin böjelse. I det perspektivet kommer vi att få läsa och höra om fler tragiska och dumdristiga övergrepp på ungdomar som har en idrottslig ambition.

För någon dag sedan satt jag tillsammans med en medmänniska och funderade över livets egentligheter. Vår frågeställning gällde huruvida man kan finna några enkla och tydliga levnadsregler som skulle kunna ge en god förutsättning för att man ska leva ett liv i harmoni med sig själv. Det vill säga finna den där meningen med livet som ger förutsättningar för lycka, harmoni, välbefinnande och psykisk stabilitet. Det var sannerligen inte lätt och vi har säkert inte funnit grundbulten, men tre regler fann vi. Dessa förutsätter dock att vi lever i ett samhälle av vårt slag. Ett välfärdssamhälle där krig, svält och mycket av den grundläggande otryggheten trots allt är avskaffad.

Var dig själv! Grunden för välbefinnande är att man har en rimlig och vettig och sann bild av sig själv. Om man utgår från och accepterar den man är så finns goda förutsättningar för att finna det goda livet. I det perspektivet är det viktigt att acceptera ens kropp så som den faktiskt blivit konstruerad. Dessutom gäller det att vara öppen och ärlig mot sina känslor och inte ikläda sig rollen av det man önskade att man var. Försök inte vara någon annan än du är. Låt dina känslor och värderingar styra ditt handlande.

Lev i nuet! Det är idag som framtiden skapas. Häng inte upp tillvaron på igår och fokusera inte på en avlägsen och svårfångad morgondag. Inse dessutom att nuet till största delen är sk grå och ”ospännande” vardag. I vardagen finns nuet för det mesta. Ibland kan det bli/vara partaj och stohej. Gläd dig då, men låt dessa tillfällen få utgöra den kryddning det är och förstå att det viktiga är någonting annat. I nuet finns den harmoni som är långsiktig och vardagligt möjligt.

Utmaningar för att växa! Det gäller att ha mål och mening i livet. Utmaningar är därför viktiga. Stillastående vatten luktar illa säger man. På samma sätt kan det bli med ett liv utan utmaningar och växt. Utmaningar är därför viktiga, men utmaningar skapar också grund för försämrat eller förbättrat självförtroende. De utmaningar man ställer sig inför (om man får välja) skall därför vara av den karaktären att man klarar eller nästan klarar utmaningen. På så sätt håller man självförtroendet stabilt eller växande. Vi vet alla vad upprepade misslyckanden kan ställa till med. Allför stora utmaningar kan helt spoliera ens självförtroende och möjlighet ett leva ett gott och bra liv. Stora mål eller utmaningar som ibland är nödvändiga måste därför styckas upp i mindre delmål. Delmål där man klarar eller nästan klarar själva delmålsutmaningen. På så sätt håller man självförtroendet intakt eller det växer och man orkar jobba vidare.

Dessa tre punkter kom vi fram till i vårt samtal. Inser samtidigt att de inte kan vara heltäckande och därmed total sanning. Dessa tre punkter garanterar nog inte att ungdomar slipper utsättas för sexuella övergrepp eller att vi slipper se en ny Viljo Nousiainen växa fram. Vilken levnadsregel skulle behöva komplettera för att förstärka förutsättningarna för ett gott liv?

.

Inga kommentarer: