maj 08, 2011

Tänd till och laga bastun



Torvalla simhall håller stängt. Och det kommer att vara så under mycket lång tid. Bad är inte möjligt och dess omklädningsrum, dusch och bastu är inte heller tillgängligt. Som aktiv brukare av anläggningen anvisas man till omklädningsrum 7 och 8 i sporthallsdelen. En bra lösning kan man tycka, men ack så besviken man blir. Vid senaste besöket så ville jag avsluta min träning med en älskad och önskad stund i bastun. Till min förtvivlan så konstaterar jag att bastun nästan inte var varm. Påtalade detta till personalen i tron att man behövde ställa in timern eller göra någon mindre åtgärd för att det skulle funka. Fick dock till svar att det var ett känt problem och ”att bastun i 7-8 är helt värdelös!”. Och det kan jag sannerligen intyga. Skulle nog inte ha blivit svettig och varm ens om bastubadet varat i 2-3 timmar.
Här behöver någonting göras. Personalen har enligt samma utsago påtalat bristen men inte fått något gehör. Vansinnigt! Under alla omständigheter skall en bastu vara i skick för att användas. I synnerhet när de utgör en del av de rekommenderade och alternativa omklädningsrummen. Det är viktigt att kommunen upprätthåller standard och kvalitet. Nödvändigt underhåll (löpande eller planerat) måste genomföras. Endast pengabrist kan vara ett acceptabelt skäl för att avvakta och senarelägga. Haninge kommun har ingen ekonomiskt svår situation. Vad jag förstått så gick kommunen med 143 miljoner i överskott 2010. Ett överskott som var hela 116 miljoner större än vad man trodde att det skulle bli. Att i det perspektivet ta några kronor för att laga eller byta ut två bastuaggregat påverka inte kommunen mer än en fluglort i universum. Dumsnålt och oansvarigt skulle jag påstå. Fixa bastun!
På samma förhåller det sig med årets snöröjningskostnader. Det blev en dyr verksamhet. Mer än vad man beräknat, men att låta kostnaden för årets snöröjning betalas genom framtida sparbeting är oacceptabelt. Att i tre år framöver minska belysningen på våra gator, gång- och cykelvägar för att betala snöröjningen är oklokt. Varför minska sikten och öka otryggheten på våra vägar? Detta är också dumsnålt och oansvarigt. Varför genomföra framtida försämringar när man inte måste. Betala snöröjningen!
Om man av 2010 års överskott skulle betala merkostnaden för snörröjningen och fixa ett par bastuaggregat så skulle kanske överskottet minska något. Från 143 till 133 miljoner. Även det skulle vara ett gott ekonomiskt resultat att glädjas åt och skryta om.
.

Inga kommentarer: