maj 30, 2011

Mänskliga behov måste vara vägledande


Det är viktigt för ett land att upprätthålla den produktiva förmågan hos löntagarna. När ekonomin går på högvarv och näringslivet skriker efter personal så brukar detta ge sig självt. Värre är det under arbetslöshetstider. Då blir frågan om kompetens en frågeställning på det politiska bordet. Och där vet vi att det går en skarp skiljelinje mellan borgerlighet och arbetarrörelsen. Av tradition och på ideologisk grund så förklarar borgerligheten problemen med att arbetslöshet till stor del beror på att arbetskraften är för dyr. Om den är det så måste den göras billigare och motsvara den kostnad som köparen är beredd att betala. En sådan syn görs idag till konkret politik genom krav på minskade lägstalöner (Ander Borg) eller genom att man bör subventionera viss verksamhet för att få ett rimligare pris på vissa varor eller tjänster. Här kan RUT och ROT-avdrag samt sänkt Restaurangmoms var en bra illustration till detta.

Inom borgerligheten utgör dessa ingrepp ett verktyg för att skapa jobb. Nya jobb blir det, fast bara på marginalen. Och de jobb som skapas är oerhört kostsamma. Den skattesänkning som den nya restaurangmomsen utgör och de beräknade 3000 nya restaurangjobben kostar ca 1,5 miljoner styck. RUT och ROT-avdraget beräknas under 2011 att kosta 20 miljarder. En inte alltför obetydlig summa pengar. Jämförbar med vad den svenska poliskåren kostar. Dessa indragna medel skulle med fördel kunna användas på ett för samhället mer produktivt sätt. Samtidigt kan man fråga sig om det är statens huvuduppgift att skapa jobb? Ann-Marie Lindgren på Arbetarrörelsens Tankesmedja är ytterst tveksam till detta. Stadigvarande subventioner för att skapa jobb är inte nämndvärt nyttigt av det enkla skälet att det faktiskt inte ger speciellt många jobb eller för att dessa subventioner mer fungerar som ett sätt att snedvrida marknaden och omfördela resurser från vanligt folk till de med redan stora resurser och tjocka bankböcker.

Subventioner i form av bidrag eller avdragsmöjligheter skall istället bara användas när verksamheten som subventioneras är viktig för individ/ samhälle och när den är socialt motiverad. Inte kan det vara nämnvärt viktigt att fler går på krogen. Däremot kan det som anses vara viktigt som bieffekt ge nya arbeten. Ur ett miljöperspektiv är tex ROT-avdraget idag ett kostnadsbidrag i boendet för villa- och bostadsrättsägare. Detta bidrag är miljöneutrallt. Man får bidrag för kostnader oavsett vad man gör. Att sätta in eller ta bort en oljepanna kvittar. Kostnaden blir i båda fallen avdragsgill. Något instrument för bättre miljö är det sannerligen inte.

Om borgerligheten fokuserar på arbetskraftsutbudet (läs för höga löner) så brukar arbetarrörelsen fokusera på efterfrågesidan. Det vill säga att Sveriges framtid inte ligger i att vi ska konkurrera med låga löner och enkel produktion. Nej, det gäller snarare att man där fokusera på att stimulera efterfrågan dvs genom kompetens, ny teknik och framtidens behov så skapas förutsättningar för välavlönade arbeten. Under arbetslöshetsperioder gäller det därför för samhället och staten att satsa på att utveckla den produktiva förmågan. Under ett antal år har den yrkesinriktade utbildningen halverats samtidigt som coacher och Fas 3 jobb som införts med alltför mycket av onyttigt tidsfördriv.

Staten måste ta sitt ansvar att vårda produktionskapaciteten hos löntagarkollektivet för att erhålla den kompetens som svenskt näringsliv efterfrågar. Idag är det allför stora matchningsproblem mellan arbetsgivarnas anställningsbehov och kompetensen hos de arbetslösa. Dessutom har staten en skyldighet att stimulera efterfrågan i samhället. Efterfrågan finns inte bara på individ och familjenivå. Den finns också på organisations och samhällsnivå. Rejält med infrastrukturinvesteringar, miljösatsningar och insatser i skola, bostadsbyggande och sjukvård bildar en samhällelig efterfrågan som ger jobb och förstärkt efterfrågan från alla nyanställda. En offensiv jobbpolitik byggd på kompetens, utbildning och stimulerad efterfrågan är en möjlig och nödvändig väg för att uppnå full sysselsättning.

.

Inga kommentarer: