mars 01, 2008

Inte just nu, utan senare i så fall

Vi har en borgerlig allians som styr Sverige. Inledningen på deras mandattid präglades av en viss beslutsamhet. Visst tog man en hel del beslut. Oftast hårt kritiserade och impopulära. Dessutom var det en hel del av utspel om kommande förändringar alla med inslag av traditionellt borgerligt tänkande om att de som har mycket måste få mer och vanligt folk ska sättas åt.

Det är inga bonuspoäng och morötter utan straff och piska som gäller fuskande VAB-föräldrar, hårdare krav på långtidssjukskrivna, försämrade A-kassor m.m., samtidigt som man inte verkar ta ordet skattesmitare i sin mun. Syftet är uppenbart och man måste betrakta det som traditionell högerpolitik. Med ökad konkurrens, med ökad otrygghet och med ökad marknadsanpassning så kommer många att tvingas nöja sig med mindre. De som drabbas hårdast tvingas neråt på den socio-ekonomiska skalan samtidigt som andra genom skråtänkande och begränsade utbildningsplatser höjer sin status och lön. Ur ett perspektiv är till och med arbetslöshet till gagn för att öka konkurrensen och hålla priserna (läs lönerna) nere. Det innebär nog att vi får fler skoputsare och reklamutdelare. Vad tjänar egentligen alla de som delar City, Metro och Punktse. Det står så många på så många ställen. Vari ligger lönsamheten? Är de billig arbetskraft med dåliga anställningsvillkor eller har tidningarna stora annonsintäkter? Situation Stockholm säljs av så få gatuförsäljare trots att den både är annonsfinansierad och kostar.

Man måste ha klart för sig att konkurrens alltid skapar en vinnare och en eller flera förlorare. Efter rivstart och ministerskandaler har alliansen verkligen tappat styrfart. Nu verkar det stiltje i verkstan. Omvandlingen av Sverige är timeoutad. Tycker att man dagligen och stundligen får signaler om att det man tänkt inte kan bli av. Inte just nu, utan i så fall senare - utgör snart det alliansmantra som beskriver deras politik. Det verkar inte bli något av tanken på obligatorisk A-kassa (bra!). Det verkar inte bli någonting av tanken om att man inte själv får försäkra sig om förbättrat inkomstskydd för långtidssjuka (bra!). Tidningen Arena har på ett bra sätt behandlat alliansens aktuella tillkortakommande.

Även publicerad i: Punktse.se - nätupplagan

1 kommentar:

Anonym sa...

Tycker du att det är ok med fusk? Det är ju brottsligt.