juli 06, 2010

För första gången


Så har det då äntligen hänt. Efter ett antal beslutsamma dagar har årets första dopp blivit verklighet. En kall liten tjärn i de norrländska tassemarkerna fick utgöra miljön för denna premiär. Det känns upplyftande att ha fått till stånd denna nymodighet. Under 2009 skedde avhållsamhet och det var i november 2008 som utomhusbadandet senast skedde. Fast då under helt andra premisser och villkor. Nu i en känsla av euforisk glädje och lycka. Då under tungsinnets svarta mantel.

De historiska ögonblicken brukar uttryckas som att man genomgått ett paradigmskifte. Under en process från ett tillstånd till ett annat brukar man försöka precisera den stund när själva förändringen sker. Detta kan sedan kallas det historiska ögonblicket. Årets badpremiär skulle kunna ses som ett mindre historiskt ögonblick. Någonting som kommer att ha återverkningar på den fortsatta sommaren. Kanske blir det en era av oerhört många, ljuvliga och alldeles underbara badstunder på soliga och sköna badstränder.

Det finns också inom andra områden i samfundet där det skulle göra gott om det händer något för första gången. Sverige skulle nog må gott av ett historiskt ögonblick där vi förärar oss landets första kvinnliga statsminister. Kampen mellan de olika blocken verkar bli knivskarp, men visst skulle det vara underbart med en kvinna vid rodret. Dessutom skulle vi få en regeringen som mer seriöst och på ett mer framtidsinriktat sätt tar sig an framtidens frågor. I min värld har den borgerliga alliansen allför mycket fokuserat på otrygghet för den sjuke och arbetslöse och kraftiga skattelättnader för de som redan har rimligt mycket resurser. Dessutom kan det inte vara vettigt att samhället/staten släpper den demokratiska kontrollen och privatiserar in absurdum. Var ligger vinsten i att apoteket privatiseras? Vem tjänar på detta? Inte är det Björn som häromdagen gick till sitt närmaste apotek för att hämta sin medicin. Den var slut och kunde därmed inte levereras. Hans nya privata apotek kunde inte berätta om medicinen fanns på närmaste men konkurrerande apotek. Det blev att springa runt och fråga.

Marknadslösningar på skattefinansierade samhällstjänster innehåller en hel del problem. Bilbesiktningen ska visst också privatiseras. Till vilken nytta? Kommer jag att med min gamla bil söka konkurrensfördelarna i att gå till ett mindre nogräknat besiktningsställe? Vad är det med den privatiseringen som gagnar bilägaren och trafiksäkerheten? Samhället är ständigt under förändring och utveckling. Ibland på gott. Ibland på ont. Att ohämmat privatisera och förtränga eller negliera medborgarintresset kan få förödande konsekvenser. Det kan gå riktigt illa. En person som funderat mycket kring detta är de fd kulturministern Bengt Göransson. Han har skrivit en intressant bok i ämnet; Bengt Göransson är en skarp iakttagare, en pedagogisk och dessutom rolig skribent som förtjänar att bli tagen på allvar. Du kommer aldrig mer kunna höra ordet friskola utan att tänka; privatskola, aktiebolag eller upphävd offentlighetsprincip. Världen blir sig inte riktigt lik igen.

.

2 kommentarer:

Karolina Hansson sa...

Hej, kollega från Ankaret!
Hittade din fina blogg via ett gammalt nr av MT kommunal (röjer ut lite bland bråten). Vad fina foton och vad mycket tänkvärt du presenterar. Synnerligen aktuella reflektioner på samhällsutvecklingen, då det talas så mycket om budget i balans, lönsamhet, privatiseringar, gärna under beteckningen "valfrihet"...Begrepp som ideologi, solidaritet etc verkar vara förpassade till "ute-listan". Men snart är det val...
Grattis till årets premiärdopp! Mitt skedde i lördags och det var härligt. Nu: "light-bad" på balkongen (dvs fötterna i en balja m kallt vatten) , sippande på en mugg té, läsande en god bok; "Mohammed Cohen- den arabiske juden" av Claude Kayat.

Okidoki, fortsatt skön semester och sommar! Hälsningar Karolina Hansson

Anonym sa...

Bad, sol, sommar och eufori. Härligt!