juni 20, 2010

Bröllopsfest, fotbollsfest och jämlikhetsfest


Äntligen har de unga tu fått varandra. Den massmediala bevakningen av kungahusets förestående giftermål har varit mastodontiskt. Det finns kritiker av detta tillfälle. Inte kanske så mycket kring själva giftermålet. Det är i sig vackert och gulligt. Dessutom har prinsessan skapat sig en prins genom sin kärleksrelation med en pojk från den svenska myllan. Det är också vackert med en prinsessa av rang som finner en man från folket. Verkligheten överträffar sagan för en stund.

Det finns också uppfattningar om Sydafrikas satsningar på att arrangera VM i fotboll. Visst är det också trevligt och underhållande med det arrangemanget. Visst kan man framledes också kunna dra nytta av denna satsning. Men, det finns också dom som anser att de 30 satsade miljarderna bättre hade behövts inom andra områden. Inget eller mycket lite samhällsresurser läggs av den Sydafrikanska regeringen på kampen mot AIDS. Hela 15 % av landets befolkning är drabbad av AIDS. Det innebär att runt 7 miljoner människor bär på sjukdomen.

Ofta är det nog så att såväl fattig som rik vill visa upp ett ansikte som speglar lycka, framgång och fest. Visst är det bra att vi skapar sk festliga tillfällen och att vi partajar kring olika samhälleliga företeelser. Men .........................

Om världens befolkning krymps till en liten by på 100 personer. Om dessa personer skulle stå i proportion till hur det förhåller sig i världen av idag, så kommer följande bild fram. Sex personer äger 59 % av välståndet. 80 av 100 personer bor i undermåliga bostäder. Hälften av befolkningen lider av undernäring. Det finns 70 analfabeter. Och slutligen; En enda person äger en dator. Källa: Öja pastorats församlingsblad.

Ur denna lilla men pedagogiska jämförelse finns en hel del att hämta.Sånt som vi - när det är åtgärdat - kan festa kring.

.

Inga kommentarer: