maj 14, 2012

Sjukförsäkring utan försäkring



Låt mig börja dagens blogginlägg med en historia;

När Gud hade skapat jorden tittade Sankte Pär ner på den och sa:

- I Afrika har dom torka. I Sydamerika har dom översvämningar. I Nordamerika har dom tromber. I Öster har dom jordbävningar. Men Sverige slipper undan ALLA katastrofer!

DÅ log Gud illmarigt och sa:
- Där finns ju Försäkringskassan.

Försäkringskassan har onekligen problem. Det kan inte annat vara när det finns beslutsfattare som kringgärdar och förstör för en myndighet. Besvikelsen kan inte annat än bli stor på denna myndighet som har till uppgift att vara stöd och hjälp men som alltmer fått rollen som exekutor av kraftfulla kränkningar och ohumanisk behandling. Så var det nog inte tänkt.

En tredjedel av löntagarna har mindre än 80%-ig sjukersättning.

Kommunal har nyligen presenterat en utredning som behandlar ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen. I den politiska omvärldsbilen utgör sjukersättningen 80 %- av inkomsten dvs den som är sjuk får en sjukersättning som utgör 80% av sin inkomst. Detta är dock inte sant. Drygt en tredjedel av alla löntagare hade 2009 en ersättningsnivå som understeg denna procentnivå.

Detta faktum är skrämmande och otidsenligt. I arbetsgivaravgiften har löntagarna avstått löneutrymme för att kunna ha en rimlig och god sjukförsäkring. De inbetalda medlen överstiger med god marginal de utbetalda medlen. Försäkringen går helt sonika med höga överskott. Överskott som idag används till någonting helt annat. Kanske har de på – tycker jag – felaktiga grunder varit med och finansierat orimliga och tokiga insatser utan verkan (krogmomsen, jobbskatteavdrag odyl).

Det är dags att rejält höja taken i sjukersättningssystemet. En 80%-ig ersättningsnivå ska inte bara vara anpassad till den politiska retoriken utan också till den vardagliga metodiken. Mitt stöd för utredningen och dess slutsatser stöds fullt ut av mig.

Lästips: Under höga tak ryms alla

Hot om självmord mer och mer vanligt.

Försäkringskassan kompetensutvecklar sin personal i hur man bemöter människor som hotar med självmord. Sedan de nya hårdare reglerna infördes 2008 har självmordshoten ökat från 19 per år till 599.

Skrämmande!

Lästips: Självmordshot ökar starkt

Inga kommentarer: