januari 01, 2012

Ylvas fjäder blir medias höna


En höna av en fjäder. Aftonbladet och TV Nyheternas senaste rapportering och formulering kring Ylva Johanssons blogginlägg kan jag inte betrakta som annat än medial upphaussning av en icke-händelse. Om man får tro media så har Y.J. uttalat sig nedlåtande om socialdemokratin och grovt kritiserat sin partiledare. Det skulle vara en dräpande, hård och illvillig kritik som understryker och visar upp en totalt splittrad socialdemokrati. Om man läser direkt ur källan - hennes blogginlägg - så kan man utifrån egen fatabur göra en annan tolkning och värdering av vad hon tycker.
Så här ser jag på det hon skrivit. Ylva J oroas över den situation som gjorda opinionsmätningar visar. Den bristande populariteten skyller hon inte på någon utifrån kommande makt (media eller politiska motståndare). Nej hon anger två andra skäl. Ett; att socialdemokratins bristande stöd beror på socialdemokratin. Det vill säga att hon och andra företrädare inte på rätt sätt bedrivit en politik som nått eller fallit väljarna i smaken. Här anger hon också en slags fortsatt färdriktning som väl stämmer med Juholts ambitioner dvs att ha en egen agenda med klassisk socialdemokrati där till exempel jämlikhetsfrågorna utgör en viktig grundbult. Två; att Juholts bristande popularitet hänger samman med de felaktiga hyresbidraget. Och visst kan det vara så. Oavsett om han gjort fel eller rätt i juridisk mening så är det en fråga som svider hos det så kallade folket. Politiker som kan uppfattas som att de skor sig på andra är aldrig populär. Dessutom är det nog så att en socialdemokrat döms hårdare än en borgare. Socialdemokratins värdegrund bygger ju på mer rena ideal och normer.

De åsikter som Y.J. uttrycker är egentligen bara en beskrivning av en rådande omständighet. Hon säger en sanning som – om man vill vara kritisk mot henne – är att beskriva de redan öppnade dörrarna. Aftonbladet och andra gör sedan en höna av en fjäder kanske för att öka lösnummersförsäljningen.

Socialdemokratin har som Ylva antyder mycket att göra. Formulera och kommunicera en god socialdemokratisk politik, som väljarkåren också tar till sig. Och att Håkan Juholt får fortsätta arbetet med att stabilisera förtroendet på en högre nivå. Så här på årets första dag så önskar jag såväl Socialdemokratin som Håkan Juholt lycka till i det arbetet. Sverige behöver en kraft som bedriver en politik i hela folkets intresse. Det klarar inte den borgerliga alliansen.

Inga kommentarer: