juli 11, 2011

Anställda vill ha minskade löneskillnader


Människan består av 70% vatten och kemikalier för en femma. Under 70-talets fick jag av en fysik- och kemilärare lära mig detta. En sanning som rimligen även borde gälla idag. Visserligen med en nödvändig uppräkning av kronans värde. Möjligen ligger kemikalievärdet idag på en hundring. Mängden vatten kvarstår dock som tidigare. Människor är således vatten och kemikalier. I den meningen är det också lätt att värdera människan dvs konstatera att vi i grunden är lika mycket värda och har ett likartat värde. Med det som grund så är det är en odiskutabelt att det som gäller är ”Alla människors lika värde”.

Att detta inte räcker som utgångspunkt i synen på mänskligt liv ter sig också självklart. Samhället och individers levnadsvillkor ser inte sådant ut att det förstärker den uppfattningen. Betydelsen misstolkas och uppfattas som ett politiskt trams som inte motsvarar verkligheten. Och så är det nog! Det lika värdet har inget att göra med den värderingen av värdefullhet som görs inom den kulturella ram vi lever. Buschmannen och en busschaufför är i sig lika värd som människa men lever under helt olika livsbetingelser och anses också av många vara olika mycket värderad. Samhällets samlade produktionssätt är en viktig faktor som positionerar och värderar värdefullhet. En annan är de värderingar och den makt som råder i det egna samhället. Produktionssätt och kulturella värderingar är inte låsta och varaktiga i den meningen att de är för alltid eller av gud given. Dom förändras och kommer att förändras av rådande produktionsförhållande och av hur människan (de med makt) skapar livsregler kring detta.

Ett sätt att se på hur människor värderas är hur löntagarnas lönesättning ser ut. Ingen tror väl att detta är vetenskapligt eller objektivt sanna och riktiga värderingar som görs av den löntagarnytta som var och en bidrar med. Nej skillnader beror på hur makt och motmakt ser ut i förhållande till den rådande situationen. När det gäller den lönepolitik som fn gäller så verkar det finnas en majoritet för att förändra dagens villkor. LO har i en stor undersökning (bland LO, TCO och Saco-medlemmar samt icke medlemmar) konstaterat att de anställda vill ha minskade löneskillnader. LO presenterar sin undersökning i rapporten; Röster om facket och jobbet

Ur rapporten;

- En klar majoritet av alla anställda anser att löneskillnaderna mellan olika yrken är för stora, 76 procent av samtliga anställda anser detta.

- En ännu större majoritet, 83 procent, anser att kvinnor har för låga löner jämfört med män.

- En inte fullt lika så stor majoritet, 54 procent, anser att välbetalda ska stödja låginkomsttagare. 37 procent anser dock att den egna gruppen är viktigast.

- En rimlig lön för en kassörska anses vara 22 800 kronor och för en läkare
39 000 kronor. En ganska stor skillnad kan tyckas men i verkligheten är den betydligt större än så. Och blandas verkställande direktörer in i leken blir skillnaden mellan rimlig och faktisk lön ren science fiction.



.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Själv består jag av c:a 70% vatten men möjligtvis är det mindre substans i en socialdemokrat? ;)

Jonny sa...

Socialdemokrater är mer gurka än människa, det står helt klart nu !

thommy sa...

Tack för kommentaren kring hur mycket vatten som finns i en mänsklig kropp. Lärde mig fel eller minns fel från min skoltid. Har kollat din uppgift och gör rättelse i min text. Där ger jag dig rätt. Sen förstår jag att du blandar ihop mänskliga egenskaper med socildemokrati. I åsikter och värderingar kan det se olika ut, men människan du vet.