november 21, 2010

Sjukvård kan bli sjuk vård


Ett är då säkert. De behov vi människor ger uttryck är i de allra flesta fall större än tillgängliga resurser. För att inte tala om de behov som ännu inte fått sin tekniska eller vetenskapliga lösning. Att tillfredställa behov innebär att människan genom individuella eller politiska beslut gör sina prioriteringar. Väljer till och väljer därmed bort. Ikväll har jag varit på bio med min dotter. Den tiden blev använd på det sättet och därmed upptagen för annan aktivitet. Behov förändras över tid. I politiska diskussion så finns en rad olika ståndpunkter om hur vi skall organisera svensk sjukvård. Det finns en tävlan mellan kombatanter som Privat vs offentlig och Behovsstyrd vs marknadsstyrd.

Sjukvård satt i sitt sammanhang kan vara väldigt mycket. Läste för en tid sedan boken, Den siste vikingen skriven av Johan Bojer. Boken är en skildring av en norsk fiskarfamiljs hårda liv. Boken utspelar sig runt förra sekelskiftet. Inför fiskefärder till Lofoten packades det rikt med proviant. Det skulle räcka länge, för man låg ute och fiskade under många dagar och nätter. Medikamenter var en del av provianten. ”I ett särskilt fack finns små medicinflaskor, en med Hoffmans droppar för snuva, en med rigabalsam för magen och en med kamferbrännvin för sårbehandling. Så är det en liten flaska med terpentin för ont i bröstet,”. Behoven var nog större än så, men man visste inte bättre.

Kunskap är viktigt när man tillfredsställer behov och prioriterar. Frågan gäller ju hur hur man ska använda de givna resurserna. Hur det arbetet genomförs kan avslöja politikers okunskap eller deras cynism. Ibland handlar det om att gagna en del medborgare men inte andra. Kombinationen okunskap och en politik för de bättre bemedlade är nog svaret på varför vårdval Stockholm har införts av den borgerliga alliansen. Birgitta Sevefjord har på ledarplats i ECT Stockholm belyst detta. Under den tid Östermalm fått 5 nya vårdcentraler, så har det inte blivit någon i Botkyrka. Samtidigt med denna utveckling så har ekonomisystemet styrt mot att lönsamheten för sjukvårdskapitalisterna innebär en utbyggd och bra sjukvård för friska sjuka medan de verkligt sjuka sätts åt sidan pga olönsamhet.

Inga kommentarer: