oktober 01, 2008

Pengabrist och nödhjälp



Det kan inte bli tydligare. En uppgift för staten är att garantera stabilitet och fortbestånd. Banker riskerar just nu att gå omkull för att man inte kan göra rätt för sig. Man har levt över sina tillgångar. Bankerna har inte de pengar som krävs för att finansiera sina förluster och göra nödvändiga utbetalningar. När utgifter och inkomster (utbud och efterfrågan) inte balanserar måste neddragningar eller nytillskott av kapital ske. Om inte tvingas man basunera ut en oundviklig konkurs. Det är det som nu händer i många företag. Varslen är täta. Idag varslade tex Volvo lastvagnar om att minska personalstyrkan med 1400. Efterfrågan på lastbilar har minskat. Man anpassar nu kostymen efter kroppshyddan. För bankväsendet är det inte lika enkelt. Gjort är gjort och kan inte göras ogjort. Nu tvingas man se sanningen i vitögat. Flera banker har ett minskat inflöde men fortsatt stora kostnader. Det beror på att finansmarknaden under en tid låtit glädjekalkyler styra verksamheten. Finansmarknaden har varit i ett allvarligt maniskt tillstånd. Överhettningen och chanstagningarna ger nu bakslag. Den amerikanska finansmarknaden har uppträtt gränslöst och ohämmat.

Det har överproducerats. Det har överkonsumerats. Det har övervärderats. Högkonjunkturen mattats av och efterfrågan sviktar. Förlorade arbeten, minskade inkomster och många som tvingats lämna sina högt belånade bostäder. Det som började som en bostadslånekarusell i USA har växt till oerhörda proportioner över hela västvärlden.

Det är då man ser hur statsmakten ser på sin roll. När bankerna har likividetsproblem går stat efter stat in med statliga pengar för att rädda bankernas överlevnad. När vanligt folk har likviditetsproblem och inte klarar att betala sina bostadslån händer inte mycket. Fast där – bland vanligt folk - hade den nuvarande krisen sitt epicentrum. Tydligare kan det inte bli. Inga räddningsplaner och räddningsaktioner för den fattige. Däremot enorma insatser för att rädda bankerna och dess ledningar.

Läs Johan Ehrenberg: Rädda inte bankerna. Rädda löntagarna.

Inga kommentarer: