september 15, 2008

Det pekar åt olika håll


Nog faan pekar det åt olika håll. Mer precis än så går det nog knappast att vara. Och enkelt är det absolut inte. Livet alltså! FN har proklamerat att 2008 är potatisens år samtidigt som andra förordar kolhydratminskad kost. Potatis blir å ena sidan en produkt som har positiva egenskaper på folkhälsan. Å den andra sidan är den förkastlig som föda och bringar ohälsa eftersom den höjer blodsocker, skapar omotiverad hunger och är en dålig viktväktare. Det är upp till oss människor att välja ståndpunkt. Vad vi vill tro på och verka för är ofta bättre än att lita på gängse vetenskap. Den beskriver inte alltid entydigt hur saker och ting förhåller sig. Det finns mycket motstridiga uppfattningar i den vetenskapliga världen. Kanske är vetenskap oftare belagda åsikter än objektiva värden som förklarar världen.

Det må vara en sak när olika intressen argumenterar för sin sak, i strid med andra. Värre är det om man inom en sfär/organisation har skilda åsikter för hur saker borde ordnas och lösas. Våra statsstyrande partier – Alliansen – kan verkligen konsten att spela upp olika scenarier kring samma verklighet. Först var det den ökade otryggheten genom sänkta ersättningsnivåer för arbetslösa och långtidssjuka som skulle ge fler människor i arbete. Svårt att förstå hur den ekvationen hängde ihop. På samma sätt minskade anslagen till komvux och arbetsmiljöfrämjande åtgärder. Det gick åt skogen och nu tvingas man lägga tillbaka pengar. Fast det är långt ifrån en återställare, eftersom besparingarna var vida mycket större än vad som nu sker. Sedan kom FRA-frågan att dominera debatten några dagar och vi fick se Alliansens vimmelkantiga behandling. För att följas av svängningarna kring Försvarsbudgeten. Det pekar sannerligen åt olika håll i Allianssverige.

Tämligen omgående kan man tycka att vissa ord har samma innebörd. En bekant till mig beskrivs ofta som gränsöverskridare och gränsövergångare. När detta uttalas så menas att personen har egenskaper som är bra, positiva och framtidsinriktade. Att ifrågasätta och pröva nytt är en god egenskap. Det är med hjälp av denna vilja och förmåga som samhällen och världen ständigt förnyas. Utan gränsöverskridare så levde vi nog fortfarande i mycket primitiva livsformer. En annan kompis – patient i psykiatrin – får ofta epitetet gränslös. Då menas något helt annat. När de orden formas så menar man att hon inte har förmåga att uppträda på ett accepterat, korrekt och normalt sätt. Ett gränslöst beteende måste (be)gränsas. Att finnas i gränslandet är sannerligen ingen grannlaga uppgift. Det spretar och pekar sannerligen - även där - åt olika håll.

Inga kommentarer: