oktober 10, 2010

Ung och arbetslös


Hur samhället ordnas beror i stor utsträckning på vilken ideologisk plattform som utgör dess grund. Den eller de ideologiska grundbultarna leder till praktisk tillämpning av regler och villkor i samhällsbygget. Därmed också i människors livsvillkor. För inte alltför många år sedan hade även liberaler sin teoretiska hemvist i begreppet lika rättigheter. Detta gäller inte längre. Den idémässiga grunden för liberalt tänkande har idag mer en betoning på eget ansvar snarare än lika rättigheter. Regeringsmakten finns sedan en tid hos den borgerliga alliansen. Dessa driver en politik med liberala förtecken och en samhällsomvandling utifrån grundtanken om varje individs egna ansvar. Allt mindre kommer att förklaras av att saker beror på tex samhälleliga strukturella brister. Istället kommer vi att se en utveckling mot mer utav förklaringar som har sin utgångspunkt i ett privat och enskilt perspektiv.

Ett område som man kan se det på är hur alliansen den senaste mandatperioden behandlat det ungdomar som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden. Arbetslösa ungdomar har fått en rad försämringar. Försämringar som säkert utgjort en delfinansiering av de jobbskatteavdrag och skattesänkningar som fördelats till människor med höga inkomster och jobb.

Nedastående citat från en artikel som Devrin Mavi publicerat i Arena, talar sitt tydliga språk.

”En grupp som har utsatts för grymma arbetsmarknadsförsök redan under gångna mandatperioden är ungdomar. Här är några exempel: Ungdomar som kvalificerar sig till a-kassan får sin ersättning sänkt i snabbare takt. 80 procent i 100 dagar i stället för 200 dagar, 65 procent redan efter 200 dagar i stället för 300 dagar som för övriga befolkningen.
De har fått skärpt ersättningsberäkning: numera beräknas a-kassan på de senaste tolv månadernas inkomst i stället för som tidigare sex månader. Det drabbar framför allt de som är nya på arbetsmarknaden. Tidigare kunde ungdomar som blev arbetslösa direkt efter studierna få grundbeloppet i a-kassan. Det har helt slopats. De hänvisas i stället till försörjningsstöd vilket innebär fattiggörande och utslagning.
Ungdomar måste också vara arbetslösa i 90 dagar innan de blir föremål för några arbetsmarknadsåtgärder. Tidigare kunde åtgärder sättas in från dag ett. Med de villkoren blir det inte svårt att få unga att tacka ja till låga ingångslöner, Centerns våta dröm.”

Inga kommentarer: