maj 01, 2009

Får man TA vad man vill?

Under det senaste halvåret har en del utav samhällsdebatten handlat om hur man kan se på rätten att skaffa sig nödvändiga inkomstförstärkningar. Ordet för dagen – för att beskriva läget och tillståndet – har sin historiska hemvist hos katolska kyrkan och utgör en av det sju dödssynderna. Det är flera som uttalat sitt missnöje över den tendens i samhället som gör sig allt mer dominant. Det man talar om är den dödssynd som brukar beskrivas som överdrivet begär att samla ägodelar förenat med överdriven sparsamhet, vinningslystnad och snikenhet. Det handlar alltså om den alltmer utbredda girigheten. En girighet som för övrigt kan han många ansikten.

Häromdagen sågs ett par vänner utanför kommunens centrumanläggning. Dom hade – verkade det – varit tillsammans under en längre tid just den dagen. Båda var rejält berusade. Den ene så kraftigt att han föll från bänksoffan ner på marken och blev liggande där. Kompisen började oja sig över den slagne hjältens situation. "Vafan Ove! Nu måste du åka ambulans härifrån", ekade det ett flertal gånger fram mellan husen. Under tiden som det gavs uttryck för denna oro så muddrades personen på pengarna i sin plånbok. Plånboken lades tillbaka på magen under det att oron och detta att Ove nu måste åka ambulans fortsatte att ljuda över nejden. Så mycket kan ett kamratskap vara värt även om man suttit i samma båt under hela dagen. Förutom att Oves polare är ett jävla svin och brottsling så kan jag inte låta bli att betrakta honom som en galen girigbuk. Att så utan moral och etisk värdegrund se till sig själv och sina egna behov är så otroligt skamligt och fel.

Och på samma sätt är det när det gäller alla höga löner och astronomiska arvoden. Det finns ingen objektiv och neutral orsak till vad som bestämmer hur mycket någon är värd i lön eller arvode. I dagens samhälle är avkastningen sprungen ur försäljning av en produkt och att det finns konsumenter. Lönen och arvodet är i stora stycken socialt betingat (klass- och maktstrukturer) och ur den etik och moral som för stunden är dominerande. Girighetens ansikte tar pengar från bästa kompisen. Girighetens ansikte ser inte att den totala avkastningen skall fördelas mellan ett kollektiv med många skiftande arbetsinsatser. Vad vore en VD utan alla sina underlydande? Vad gör att Elmhagen ska ha så stora pengar? Vad ger människor i position rätt att på ett outgrunligt och skamfullt sätt ta astronomiska resurser för egen del samtidigt som andra tvingas avstå.

Kan det vara rätt att sno åt sig Oves eller andras pengar?

.