maj 19, 2008

Lyckliga stunder

Lyckan kommer, lyckan går, den Gud älskar, lyckan får.Känns de orden bekant? Det är de avslutande raderna på en mycket läst, gammal och känd bön. Den publicerades för första gången 1780. Runt dessa rader kan man göra flera intressanta reflektioner. En frågeställning blir: Vad händer med dem Gud inte älskar? Och lyckan som kommer och går är en annan. Vad är lycka och hur gör man sig förtjänt av den?

Den senare frågeställningen har en professor i psykologi i California, Sonja Lyubomirsky, funderat och forskat kring. Till att börja med har hon en definition på vad som är lycka. Hon säger: Lycka = ett glatt och förnöjsamt liv. Eva skötare på en psykiatrisk vårdavdelning definierar lycka som harmoni mellan kropp och själ. Vad som är lycka må vara en sak. Hur man uppnår lycka må vara en annan och alltigenom mer väsentlig. Man har tex konstaterat att rikedom, att gifta sig, att bo lyxigt, att förbättra standarden mm inte ger någon långvarig och varaktig lycka. Det förklarar man med att vi vänjer oss vid det nya. Allt blir vardag och alstrar ingen känsla av lycka. Lyckonivåerna har inte ökat sedan mitten av 1900-talet, trots att inkomsterna har gjort det.

Ett har man fastslagit: Personer som föds sociala, aktiva, stabila, hårt arbetande och plikttrogna redan från början är bättre rustade än andra för att känna lycka. Möjligen var det en sådan känsla av lycka som arbetskarlen Sven Olovsson uttryckte när han sa; Jag trivs som bäst när jag har stövlen (stövlarna) på mig, vilket innebar att han utförde kroppsarbete och inte fanns i en miljö där folk på falska grunder kunde göra sig märkvärdig. Då – i arbetskläder – var han glad och förnöjd. Då – med verktyg i händerna - var det harmoni mellan kropp och själ. Då – när arbetsresultatet var konkret och odiskutabelt - kände han egenvärde. Då – när man var sig själv och gjorde nytta – var han tillfreds med livet och kände glädje. Då var han lycklig.

Man kan, säger forskningen, träna sig till lycka. Det gäller att leva och bete sig så att man får upplevelser av positiva känslor. Att göra så att man ofta får positiva känslor är viktigare än att känslan är stor och stark. Ju oftare man har en positiv känsla desto bättre. Lite men ofta är bättre än mycket och sällan. Börja träna! Det ska jag!

Inga kommentarer: