september 22, 2007

I väglöst land!

Så har den borgerliga allianser lagt ytterligare en budget som anger dom politiska värdena för hur Sverige kommer att formas den närmaste tiden. Alliansen levererar och upprepar sitt mantra om att det man gör görs för att skapa full sysselsättning och för att försvara och vidmakthålla goda statsfinanser. Det är bra, åtminstone som rubriksättare på alliansens reklamtavla. Det är viktigt att ligga i fas med vad den svenska valmanskåren önskar. I den meningen tror jag att alliansen intagit en alldeles riktig ståndpunkt. Ingen i valmanskåren önskar ett samhälle med arbetslöshet och med de statliga finanserna i obalans. Man kan heller knappast hitta någon politisk sammanslutning som anser att full sysselsättning och ordning och reda i finanserna skulle vara felaktigt.

I själva verket råder det nog konsensus kring målen men vägen dit kan nog se helt olika ut. Karin Boye skrev i en dikt – det är inte målet, utan det är vägen som är mödan värt. Alliansens väg är gåbar men det finns avsnitt som man gör mindre farbara för dom med den sämsta utrustningen. Är försämringarna för de sjuka, deltidsarbetslösa och arbetslösa nödvändig för att uppnå målen? Om alliansen i huvudsak skulle rikta sina resurser till att skapa förutsättningar för friskhet (förbättrad arbetsmiljö, mindre stress osv), ge möjligheter för att deltidare får jobba heltid och att verkligen nå full sysselsättning kunde det se annorlunda ut. Skulle perspektivet ligga på att lösa detta, då kunde de föreslagna försämringarna anstå. Och utgifterna på dessa områden skulle med automatik minska. Nu gör alliansen inte så! Dom börjar i andra änden! Försämrar villkoren för dom som redan är sjuka, deltidsarbetslösa och dom som riskerar att bli arbetslösa samtidigt som man ger höginkomsttagare och fastighetsägare gigantiska lättnader. Höga inkomster ger höga skattelättnader. Höga taxeringsvärden på fastigheten ger stora vinster i fastighetsskatten.

Ibland får jag en känsla av att man medvetet blandar äpplen och päron. Målet är ok och det ställer nog de flesta upp på. Sen försöker man föra den svenska valmanskåren bakom ljuset. För att uppnå full sysselsättning och för att ha ordning på de svenska finanserna behöver man inte flytta resurser från dom som har mindre till dom som nästan badar i pengar och har fina stora kvadratmetrar att rumstera i. Men allt ligger nog i linje med en traditionell högerpolitik eller som finansminister Anders Borg (m) lär ha sagt i en intervju. Vi gick inte till val på att minska inkomstskillnaderna i samhället. Det säger väl allt!

Inga kommentarer: