mars 20, 2007

Kan prostitution beskattas?

Sitter på kulturhuset. Har just läst en tidning och tittar ut genom fönstren. Sitter i linje med Sergelfontänen. En fontän som vilar i en vit vinterskrud. Ser en mansfigur i den torrlagda dammen. Han bär keps, axelremsväska och lyssnar onekligen på någon slags musik eftersom hans huvud omsluts av ett par hörlurar. Manspersonen står blixtstilla. Springer efter en stund till en ny plats. Blir också där helt orörlig. Detta sker ett antal gånger. Vid något tillfälle står han som en statyett mycket nära fontänens glasmonument. Förundras över hans beteende. Vad är detta för människa? Vem? Vad? Varför?

Registrerar det jag ser och min hjärna kretsar kring olika alternativa tolkningar. Hans rörelse och stillastående, är de föranledda av tvångstankar? Är han påverkad av droger? Är en nörd från landet som vill kunna berätta om en udda Stockholmsupplevelse? Inte vet jag! Det slår mig dock att det som just nu sker ger möjlighet till en tolkning. Denna tolkning kan sedermera tolkas som kunskap. Vad människor gör och hur hon tolkar ett skeende är ofta det som vi kallar kunskap. Troligen är ingen kunskap för alltid given. Samtidigt med detta så har varje tolkning eller om man så vill kunskap den egenskapen att det avgör hur framtiden kommer att formas.

Det finns alltid mer än en möjlig tolkning eller en alternativ kunskap. Gårdagens kunskap kan vara morgondagens okunskap. Idag är det rätt, riktigt och modernt att pryda sina kläder med dödskallar. Inget konstigt 2007. För tjugo år sedan skulle det modet beskrivas som hemskt och endast vara relevant för djävulsdyrkare. Idag finns en i grunden positiv syn till olika sexuella inriktningar. För trettio år sedan ansågs homosexualitet vara en psykiatrisk sjukdom. Så är det tack och lov inte idag.
Två exempel på hur kunskapen eller tolkningen av våra beteende förändras. Vad har vi att förvänta oss i framtiden? Det finns en omdebatterad bok; Porr, horor och feminister av Petra Östergren. Hon gör en analys och uttalar åsikter om hur samhället förhåller sig till bland annat prostitution. Med hennes bok som utgångspunkt ställer jag frågan: Kommer prostitution att bli en legal och accepterad verksamhet inom tjänstesektorn?

Inga kommentarer: