februari 16, 2007

En krämpa men två avgifter

Det kunde inte vara sant! Otroligt! Sinnika varvar skratt med ett ojande över smärtan. Det som inte skulle hända hade hänt. Vi var på kurs. Kompetensutveckling kring hur man hanterar aggressiva och våldsamma kontakter med våra patienter. Utbildningen är skräddarsydd för psykiatrisk vårdpersonal. Inte ofta, utan mer sällan finns det situationer med konfliktartad karaktär. Hur man kan/ska hantera dessa händelser är syftet med kursen. Det vill säga att kunna förhindra upptrappning av konflikten och så snabbt som möjligt skapa lugn. Det är som sagt ovanligt men det förekommer känsliga situationer på en psykiatrisk vårdavdelning. Våldet har många olika ansikten. Det kan vara såväl verbalt som fysiskt våld. Och när det sker kan det vara patient som angriper patient, patient som är aggressiv mot personal eller personal som utför ”vårdande våld” gentemot patient.

Svåra situationer som ofta inte automatiskt har sin lösning i ryggmärgsbeteende eller som kan ta intryck av hur konflikter löses i krogmiljön. Det gäller att fungera rationellt och proffsigt. Detta skulle vi lära oss mer utav, när olyckan var framme. Under ett pass med fysiska övningar var oturen framme. Sinnika tappar balansen, ramlar och skadar handleden. Kursmiljön byts mot sjukhusmiljö. Vi åker till SÖS-akuten för undersökning och behandling.

Ett akutbesök kostar 260 kronor. Men det räcker inte med det. Efter en första undersökning remitteras Sinnika vidare till röntgen för att avgöra om något är brutet eller inte. Väl framme vid röntgenavdelningen blir vi varse att det kostar ytterligare 100 kronor. Konstigt kan jag tycka. Hur många avgifter kan en patient mötas av vid ett akutbesök på sjukhus? Det rimliga borde vara en avgift som motsvarar de insatser som behövs för att undersöka vad det är för krämpa och vad som behöver göras. Att röntga handleden borde i det här fallet ingå i grundavgiften på 260 kronor. Det är ju trots allt en undersökning som ska göra på samma krämpa. En undersökning skall ha ett pris inte två, tre eller fler. Recept och vidare vård – efter akutbesöket – kan därefter ha egen avgiftsbeläggning.

Inga kommentarer: