juli 22, 2012

Skatt som välfärd eller som vinst?





Grundvalen för demokrati och politik – är för min del – en fråga om att genom gemensam hushållning ombesörja så att folket och medborgarna får en rad viktiga behov tillfredsställda. Vad som ska fixas och vad vi genom skattsedeln skall finansiera formuleras av medborgaren och de politiska partierna får på valdagen ditt och mitt stöd om man förstått frågorna ”rätt”.


Från den tid offentlig sektor växte fram till dagens gigantiska verksamhet råder en spelregel som man som politiker måste värna. Nämligen att inte misshushålla med skattemedlen. Fortfarande gäller; Varje fel använd skattekrona är stöld från de fattiga. Misshushållning är dåligt i sig men skapar också bristsituationer. Pengar försvinner och kan inte användas till mer uppenbara nyttigheter som förbättringar i skola och äldreomsorg.

I det perspektivet vill jag se debatten kring vinster i välfärden. För egen del så tycker jag att socialdemokraten Robert Noord är helt fel ute i nedan redovisade debattartikel. För mig kan det inte vara förenligt med god hushållning av våra gemensamma resurser när delar av vår kostnad för verksamheten används till vinstandelar som skickas till olika skatteparadis. För mig råder följande verklighetsbild. Vinster i verksamheten kan bara skapas utifrån två sätt:

1. Effektivisering och minskade kostnader för verksamheten dvs man drar in på personal, material och lokalkostnader. På så sätt skapas ett utrymme för vinst.

2. Vi som skattebetalare betalar mer än vad det behöver kosta dvs vi betalar för nödvändig personal, adekvat utrustning och vettiga lokaler med rätt hyra. Dessutom får det vinstgivande bolaget pengar till sin vinst som snabbt lämnar landet.

I exempel 1 så blir effektivitetsvinsten lika med noll eftersom det vunna utrymmet fortfarande är en utgift för skattebetalarna. Förr som en kostnad för oeffektivitet nu en kostnad för att betala vinsten. Om 100 kronor är kostnaden per timme så kommer inte detta att förändras.

I exempel 2 blir det mer uppenbart att en del politiker driver en politik för misshushållning av våra surt förvärvade skattemedel. Fy på er!

Politik och demokrati är inte enkelt. Det är svårt, men det får inte innebära att politiker av olika schatteringar avsvär sig sin roll som politiker och medborgarnas ombud. Prioritera, effektivisera och besluta kring angelägna frågor. Låt inte marknaden göra ditt jobb.



http://www.aftonbladet.se/debatt/article15143704.ab

Inga kommentarer: