augusti 05, 2007

Rumpor och andra arslen

Man kan betrakta tillvaron med olika ögon och med skiftande perspektiv. Hur ska man egentligen se på sin samtid. Ska man vara kritiskt och analytiskt eller se livets som något självklart, naturligt och opåverkbart. Väljer man det förra riskerar man att betraktas som en gnällspik. Väljer man det senare kan man bli kallad en naiv, slätstruken och bimbolik. För egen del försöker jag variera mig mellan dessa ytterligheter. Njut av livet. Gör livet så glatt och trevligt som möjligt, men blunda inte för att oförrätter sker. Försöker trots allt förstå vad, varför och vilka alternativ som finns. Och detta mina vänner är förbaske mig inte lätt.
Det är inte lätt att förstå SSU:s och dess livsbetingelse. Detta ungdomsförbund som är sprunget ur de röda fanorna. Byggt på socialismens värdegrund med sina antipatier mot det kapitalistiska rövarsamhället och sin tro på ett samhälle präglat av demokrati, jämlikhet och frihet. Vad SSU idag står för är nog för de allra flesta fördolt i dunkel. Däremot blir man nog alltmer förknippad med affärer av mindre hedersam karaktär. Fusk, mygel och krogbråk utgör för folk i gemen mer än något annat SSU:s karaktär. Den samlade erfarenheten av SSU är idag negativ.
Apropå samlade erfarenhet. Lyssnade häromdagen på ett samtal. En man berättade att han hade 140 rumpor nerladdade. Den insamlingen hade skett på bara några timmar. Sa att han suttit vid en centrumentré och knäppt bilder med sin mobil. Och det var som han sa inte vilka rumpor som helst. Han berättade att han var mycket selektiv i sina rumpvalsmotiv. Det skulle vara en vacker rumpa, men den skulle också vara iklädd ett vackert tyg. Byxbakfickor med tryckta motiv eller annan dekoration var ett högt värderat rumpmotiv. Vad ska man tycka om honom och hans samlarbeteende? Ska han kritiseras för sin iver att samla rumpor?
Till SSU:arna kan jag dock ge ett gott råd, Uppträd inte som vilket arsle som helst. Ha stil! Var selektiv och välj politik före mygel.

Inga kommentarer: